Categorías
Notícias

Tenir sexe cada setmana retarda l’arribada de la menopausa

La hipòtesi de les investigadores és que si el cos no veu possibilitats d’embaràs, no gasta energia en l’ovulació
Xavier Duran  Actualitzat 
TEMA:
SALUT
La freqüència de les relacions sexuals pot afectar la menopausa (Pixabay/StockSnap)

Les dones que practiquen sexe setmanalment arriben a la menopausa més tard que les que tenen sexe menys d’una vegada al mes. Així ho conclou un estudi publicat a la revista «Royal Society Open Science».

Les investigadores, Megan Arnot i Ruth Mace, del departament d’Antropologia de l’University College de Londres, varen utilitzar dades de 2.936 dones incloses a l’estudi SWAN sobre la salut de les dones als Estats Units, que conté les dades més àmplies i representatives sobre la transició a la menopausa.

Les dones varen respondre a qüestionaris per conèixer, entre altres coses, si havien tingut sexe els sis darrers mesos, amb quina freqüència i si es tractava de coit, sexe oral, tocaments o carícies. La resposta més freqüent, per al 64% de les dones, era tenir activitat sexual setmanalment.

Quan es va iniciar l’estudi, cap de les dones estava en la menopausa, si bé un 46% començaven a presentar-ne alguns símptomes, com ara canvis en el cicle menstrual. Després d’uns seguiment de 10 anys, el 45% de les dones havien entrat en la menopausa a una edat mitjana de 52 anys.
Sexe setmanal o mensual endarrereixen la menopausa

L’anàlisi de les dades va mostrar que les dones que practicaven sexe setmanalment tenien un 28% menys de probabilitats d’arribar a la menopausa que les dones de la mateixa edat que tenien sexe mensualment. I aquestes tenien un 19% menys de probabilitats d’arribar a la menopausa a qualsevol edat que les dones que tenien sexe menys d’una vegada al mes.

Les investigadores van tenir en compte diverses característiques que podien influir en els resultats, com nivells d’estrògens, educació, índex de massa corporal, grup ètnic, tabaquisme, edat i edat de la primera menstruació.
Si bé les causes no s’han esbrinat, la hipòtesi de les autores és que si les dones no tenen sexe i, per tant, no tenen possibilitat d’embaràs, el cos no gasta energies en l’ovulació. Això tindria el suport de l’anomenada hipòtesi de l’àvia, segons la qual la menopausa permet que les dones, a  certa edat, es dediquin a tenir cura dels seus nets, sense possibilitat de tenir elles mateixes més fills. Per això, consideraven igual totes les pràctiques sexuals, perquè, segons afirmen, totes poden indicar a l’organisme que hi ha possibilitats d’embaràs.
Viure amb un home no afecta

L’estudi també ha servit per esbrinar, per primer cop, si viure amb un home influeix en l’edat en què comença la menopausa. Les autores no han trobat cap diferència entre els que vivien acompanyades d’un home i els que no.

Com a conclusió, les investigadores assenyalen que el seu treball simplement ofereix una possible explicació sobre l’arribada de la menopausa a una edat o una altra. Així ho explica Ruth Mace:

«La menopausa es, naturalment, inevitable per a les dones i no hi ha intervencions que puguin prevenir l’aturada reproductiva. Tot i així, aquests resultats són una indicació inicial que el moment de la menopausa pot ser una resposta adaptativa a la impossibilitat de quedar prenyada».

L’edat mitjana de els dones eren 45 anys. El 48% eren caucàsiques no hispanes i la majoria tenien educació superior. De mitjana, tenien dos fills, un 78% estaven casades o tenien relacions i un 68% vivien amb la seva parella.

Por Xavier Conesa Lapena

Psicòleg , Sexòleg i Terapéuta de Parella .
El 1990 fundà el Centre de Psicologia Aplicada a Mollet del Vallès entitat dedicada als tractaments psicològics en adults,adolescents i nens. Compatibilitzà aquestes tasques amb les teràpies de parella i disfuncions sexuals masculines i femenínes, establint col.laboracions amb institucions dedicades a la salut mental,especialment de la comarca del Vallès. Posteriorment, posa en funcionament l’Institut Superior d’Estudis Sexològics (I.S.E.S.) a Barcelona, dedicat a la docència de la sexologia: postgraus, masters i cursos específics reconeguts d’Interès Sanitari pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. L’Institut manté conveni de col.laboració amb la Universitat de Barcelona, Universitat de Girona,Universitat Ramon Llull i Universitat Oberta de Catalunya i
Centre d’Estudis Universitaris de California, Illinois
Tutor de pràctiques externes de la Facultat de Psicologia (UB) de la Universitat de Barcelona des de l’any 1.999.

L’any 1997 es va especialitzar en els tractaments específics per a la depressió a través de la luminoteràpia, essent un dels capdavanters en la investigació i implantació d’aquesta teràpia a nivell estatal. Informacions al respecte publicada al periòdic El Mundo, articles periodístics a Consumer i al periòdic Público.

Ha estat també coordinador del Grup de Treball de Sexologia del Col.legi Oficial de Psicòlegs de Catalunya.

Al llarg de tots aquests anys, ha establert col.laboracions en mitjans escrits, ràdio i televisió.

Deja un comentario

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.