Categorías
TV3

Més del 20% dels estudiants de Wuhan i província han experimentat depressió

Més del 20% dels estudiants de Wuhan i província han experimentat depressió

La preocupació per la Covid-19 i la seva evolució afecta aquestes tendències: com més optimisme, menys depressió
Xavier Duran  Actualitzat 
TEMA:
CORONAVIRUS
Més del 20% dels estudiants de Wuhan i província han experimentat depressió
Aula amb proteccions a Chongqing, Xina (cnsphoto via Reuters)

Un 22,6% dels estudiants de Wuhan i la seva província han experimentat símptomes de depressió degut al confinament. I un 18.9% han mostrat angoixa. Així ho revela un estudi publicat a la revista JAMA Pediatrics.

Les mesures contra el coronavirus han fet que més de 180 milions d’estudiants xinesos s’hagin hagut de quedar a casa unes setmanes. A tot el món, el tancament d’escoles ha afectat més de 1.500 milions d’estudiants.

Concretament, a la província de Hubei, a la qual pertany Wuhan, el tancament d’escoles va durar dos mesos –del 24 de gener al 23 de març. A Wuhan encara es va allargar més, fins al 8 d’abril.

Amb l’objectiu de saber l’impacte que aquest confinament a casa havia tingut en la salut mental de nens i nenes, investigadors de l’Escola de Salut Pública de Tongji i de la Universitat Huazhong de Ciència i Tecnologia de Wuhan, van passar un qüestionari a 2.330 estudiants de primària.

El qüestionari el van respondre entre el 28 de febrer i el 5 de març, és a dir, aproximadament a meitat del confinament.
La influència de l’optimisme

La informació recollida feia referència a sexe, curs escolar, optimisme sobre l’epidèmia, preocupació per caure malalt i símptomes d’angoixa o depressió mesurats amb sistemes estandarditzats.

Els resultats indicaven que una mica més de la cinquena part, el 22,6%, havien experimentat depressió i que una mica menys, el 18,9%, havien tingut angoixa.

El risc de depressió era més elevat a Wuhan, on el confinament va durar més, que a la ciutat de Huangshi.

Un element diferenciador del risc era com afrontaven l’epidèmia. Així, la depressió estava present en un 27,7% dels que estaven molt preocupats per si s’infectaven i en un 24% dels que estaven moderadament preocupats, i baixava al 16,6 entre els poc o gens preocupats.

En aquests tres grups, el risc d’angoixa estava més igualat, entre un 17,5 i un 19,5%.

L’optimisme sobre l’epidèmia també afectava la tendència a la depressió. Per als que creien en una bona evolució, hi havia un 21,3% de depressius. Baixava lleugerament, al 19,5%, entre els moderadament optimistes. Però pujava de manera important, fins al 37,9%, per als que no eren gens optimistes.

Els percentatges s’invertien si s’avaluava l’ansietat. Entre els més optimistes, tenia ansietat el 20,8%; entre els moderats, el 17,4%, i entre els gens optimistes només el 15,2%, probablement perquè molts experimentaven depressió en comptes d’angoixa.
Incidència més elevada que en altres estudis

Els resultats sobre símptomes depressius revelen una incidència més elevada que en estudis anteriors. En un de publicat en el Journal of Affective Disorders el 19 de febrer, se’n detectaven en un 17,2% dels estudiants.

Tanmateix, aquest estudi era anterior i es basa en la revisió de 27 investigacions que implicaven més de 42.000 estudiants de tot Xina. Els resultats indicaven grans variacions per zones geogràfiques i la incidència era molt més elevada a la Xina occidental, on se situa Wuhan.

L’estudi fet a Hubei té com a limitació, segons els seus autors, que no s’ha pogut avaluar encara si aquests símptomes es mantenen un cop acabat el confinament. És el que estan investigant ara.

En tot cas, els autors conclouen que les malalties infeccioses, acompanyades de confinament, poden afectar la salut mental dels nens, com ho fan altres experiències traumàtiques.

ARXIVAT A:
CORONAVIRUS  XINA

Por Xavier Conesa Lapena

Psicòleg , Sexòleg i Terapéuta de Parella .
El 1990 fundà el Centre de Psicologia Aplicada a Mollet del Vallès entitat dedicada als tractaments psicològics en adults,adolescents i nens. Compatibilitzà aquestes tasques amb les teràpies de parella i disfuncions sexuals masculines i femenínes, establint col.laboracions amb institucions dedicades a la salut mental,especialment de la comarca del Vallès. Posteriorment, posa en funcionament l’Institut Superior d’Estudis Sexològics (I.S.E.S.) a Barcelona, dedicat a la docència de la sexologia: postgraus, masters i cursos específics reconeguts d’Interès Sanitari pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. L’Institut manté conveni de col.laboració amb la Universitat de Barcelona, Universitat de Girona,Universitat Ramon Llull i Universitat Oberta de Catalunya i
Centre d’Estudis Universitaris de California, Illinois
Tutor de pràctiques externes de la Facultat de Psicologia (UB) de la Universitat de Barcelona des de l’any 1.999.

L’any 1997 es va especialitzar en els tractaments específics per a la depressió a través de la luminoteràpia, essent un dels capdavanters en la investigació i implantació d’aquesta teràpia a nivell estatal. Informacions al respecte publicada al periòdic El Mundo, articles periodístics a Consumer i al periòdic Público.

Ha estat també coordinador del Grup de Treball de Sexologia del Col.legi Oficial de Psicòlegs de Catalunya.

Al llarg de tots aquests anys, ha establert col.laboracions en mitjans escrits, ràdio i televisió.

Deja un comentario

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.