Categorías
Análisis-Estudios-Estadísticas

EXERCICI FÍSIC I DEPRESSIÓ

Segons l’Organització Mundial de la Salut, l’exercici no és necessàriament l’únic tipus d’activitat física relacionada amb la depressió més baixa. En particular, les pautes de l’OMS informen que diversos subconjunts d’activitat física (caminar, anar en bicicleta o esports) en diferents dominis de la vida diària (treball, casa o oci) estan relacionats amb un menor risc de depressió quan es realitzen 30 minuts d’activitat a el dia, 5 vegades en la setmana, amb una intensitat moderada (en intensitat moderada seu cor bategarà més ràpid i respirarà més fort del normal, però encara podrà parlar).

D’acord amb les pautes de l’OMS, una sèrie d’estudis suggereixen que els subconjunts d’activitat física de la vida diària, inclosos el ciclisme, les caminades o les caminades llargues, s’associen amb una disminució de la gravetat de la depressió; és important destacar que aquests subconjunts no tenen les característiques potencialment impositives de l’exercici (per exemple, planificat, supervisat o grupal).

Encara que l’exercici és un tipus d’activitat física amb efectes antidepressius ben establerts en entorns clínics, els pacients ambulatoris amb depressió sovint poden abandonar els programes d’exercici basats en la comunitat. Una possible explicació suggereix que poden considerar que l’exercici és massa esgotador, ja que és planificat, repetitiu, estructurat i deliberat, i ha de ser grupal i supervisat segons les pautes per al tractament de la depressió, va explicar el Dr. Ioannis D. Morres, autor principal d’una nova investigació que monitoreó objectivament el moviment de pacients amb depressió i va trobar que l’activitat física moderada, però no d’intensitat lleugera, està associada amb símptomes depressius reduïts (Morres et al., 2019).

Però l’evidència prometedora dels enllaços antidepressius dels subconjunts d’activitat física es deriva típicament de mesures subjectives (autoinforme). Les mesures subjectives sovint poden registrar informació inexacta causa de la poca concentració i habilitats de memòria dels pacients deprimits. Per tant, una sèrie d’estudis que informen la manca d’una associació entre l’activitat física mesura subjectivament i la salut mental són sorprenents i potencialment confusos.

Per proporcionar aclariments rellevants, els investigadors van explorar si l’activitat física mesura objectivament en la vida diària està relacionada amb una depressió més baixa en pacients ambulatoris deprimits grans amb diagnòstic clínic (18-65 anys) sense ideació suïcida. Aquest grup objectiu va ser seleccionat perquè és el grup de tractament més freqüent en els serveis comunitaris de salut mental.

Professionals de la salut (responsables de l’tractament dels pacients) van remetre als pacients elegibles a aquest estudi. Es va demanar a dinou pacients que usessin dispositius acceleròmetres triaxials de maluc durant 7 dies consecutius (a part de les hores de bany / son) per registrar objectivament l’activitat física. Els acceleròmetres són dispositius petits (3.8cm x 3.7cm x 1.8cm) i lleugers (27gr) amb un cinturó elàstic. Es va aconsellar als pacients que evitessin modificacions en l’estil de vida durant la participació en l’estudi. A l’tornar els acceleròmetres en el dia 8, també es va avaluar la gravetat de la depressió durant els darrers 7 dies.

Els pacients ambulatoris amb depressió major moderada a lleu registrar 31.19 minuts d’activitat física d’intensitat moderada diària en la vida diària. Aquesta quantitat d’activitat física d’intensitat moderada es va relacionar amb una depressió més baixa. L’activitat física de poc intensitat no estava relacionada amb la depressió.

El nostre estudi suggereix que aproximadament 30 minuts d’activitat física d’intensitat moderada en la vida diària de pacients ambulatoris amb depressió major lleu a moderada sembla ser un contribuent important per reduir la gravetat de la depressió, sostenen els autors.


Advertiments en la interpretació de les troballes

No es va examinar la contribució de l’activitat física de domini específic (com el transport a la feina, activitats domèstiques o d’oci, etc.) o l’activitat física de tipus específic (com caminar, caminades llargues, manteniment de la llar, etc.) per reduir la depressió.

Tampoc es van usar controls no deprimits per examinar les diferències enfront dels pacients ambulatoris amb depressió major.

Finalment, no es monitoreó si els pacients ambulatoris amb depressió major estaven motivats cap a una major activitat física com a resultat de la seva participació en l’estudi. Els investigadors necessiten explorar la contribució de l’activitat física de tipus i domini específics a la depressió mentre examinen les diferències entre els grups i controlen els efectes de confusió de la motivació.

En suport de futures investigacions, és encoratjador observar que el 70% dels pacients elegibles van participar en el nostre estudi i van mostrar un alt temps d’ús vàlid dels dispositius acceleròmetres; A més, només un participant (5%) va abandonar (a causa de raons personals), van ressaltar els investigadors.

Referència bibliogràfica:

Morres, ID, Hatzigeorgiadis, A., Krommidas, C., Comoutos, N., Sideri, E., Ploumpidis, D., … Theodorakis, I. (2019). Objectively Measured physical activity and Depressive symptoms in adult outpatients diagnosed with major depressió. Clinical perspectives. Psychiatry Research, 280, 112489. https://doi.org/ 10.1016 / j.psychres.2019.112489

Font: Psypost
Maria Fernanda Alonso

Por Xavier Conesa Lapena

Psicòleg , Sexòleg i Terapéuta de Parella .
El 1990 fundà el Centre de Psicologia Aplicada a Mollet del Vallès entitat dedicada als tractaments psicològics en adults,adolescents i nens. Compatibilitzà aquestes tasques amb les teràpies de parella i disfuncions sexuals masculines i femenínes, establint col.laboracions amb institucions dedicades a la salut mental,especialment de la comarca del Vallès. Posteriorment, posa en funcionament l’Institut Superior d’Estudis Sexològics (I.S.E.S.) a Barcelona, dedicat a la docència de la sexologia: postgraus, masters i cursos específics reconeguts d’Interès Sanitari pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. L’Institut manté conveni de col.laboració amb la Universitat de Barcelona, Universitat de Girona,Universitat Ramon Llull i Universitat Oberta de Catalunya i
Centre d’Estudis Universitaris de California, Illinois
Tutor de pràctiques externes de la Facultat de Psicologia (UB) de la Universitat de Barcelona des de l’any 1.999.

L’any 1997 es va especialitzar en els tractaments específics per a la depressió a través de la luminoteràpia, essent un dels capdavanters en la investigació i implantació d’aquesta teràpia a nivell estatal. Informacions al respecte publicada al periòdic El Mundo, articles periodístics a Consumer i al periòdic Público.

Ha estat també coordinador del Grup de Treball de Sexologia del Col.legi Oficial de Psicòlegs de Catalunya.

Al llarg de tots aquests anys, ha establert col.laboracions en mitjans escrits, ràdio i televisió.

Deja un comentario

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.